Samen zorgen voor uw kind
Soms maakt de school, of u als ouder zich zorgen over de ontwikkeling van uw kind. Dan blijkt bijvoorbeeld dat uw kind ergens moeite mee heeft. De mentor overlegt dan met u en uw kind welke hulp gewenst is. Samen met u worden dan stappen ondernomen om uw kind die hulp te bieden die het nodig heeft.
Het zorgteam op school / Externe hulpverlening
Soms is het nodig de situatie van uw kind intern te bespreken met deskundigen in de school. Dit kan de teamleider, de ondersteuningscoördinator of de boven- of onderbouwcoördinator zijn. Deze deskundigen kunnen met hun specifieke kennis een bredere kijk geven op de ontwikkeling van uw kind en op wat nodig is aan hulp en ondersteuning. Zij kunnen die hulp soms zelf bieden of zij kunnen u en uw kind begeleiden naar andere hulp buiten school.
Als er hulp buiten school gewenst is, kan School Maatschappelijk Werk (SMW) worden ingezet. Daarnaast kan de PSU een ambulant hulpverlener van ATOS (Ambulant Thuis Op School van iHUB) worden ingezet wanneer er naast een hulpvraag op school, ook een hulpvraag in de thuissituatie is. De inzet van SMW en ATOS wordt gezien als externe hulp en fungeren tevens als brugfunctie tussen school, de leerling en het gezin waar dit wenselijk is. De SMW-er wordt gezien als de verbinding tussen school en hulpverlening buiten school.
Het Intern Zorg Overleg (IZO)
PSU beschikt over een Intern Zorg Overleg dat bestaat uit de teamleider, de ondersteuningscoördinator en de docent van de Trajectvoorziening. De bovenbouw- en onderbouwcoördinator en mentoren sluiten aan als dit wenselijk is. Wekelijks komt het Intern Zorg Overleg bij elkaar. In het Intern Zorg Overleg worden de leerlingen besproken die extra ondersteuningsbehoeften of hulp nodig hebben. De mentor van de leerling belt de ouder(s)/verzorger(s) om toestemming voor bespreking in het Intern Zorg Overleg. In het Intern Zorg Overleg worden ook nieuw aangemelde leerlingen besproken.
Het Extern Zorg Overleg (EZO)
Leerlingen die via school hulp krijgen van iHUB (SMW of ATOS) worden 1x per 4 weken besproken in het Extern Zorg Overleg. Aan dit overleg nemen de betrokken hulpverlener(s) van iHUB, de teamleider, de ondersteuningscoördinator en de docent van de Trajectvoorziening deel. Ouder(s)/verzorger(s) geven bij aanvang van een traject bij SMW of ATOS toestemming om relevante informatie met de PSU te delen.
Het Zorg Advies Team (ZAT)
De PSU heeft vier keer per schooljaar een ZAT overleg (Zorg Advies Team). Hierbij sluiten de teamleider, de ondersteuningscoördinator, de verzuimcoördinator, de GGD arts en de School Maatschappelijk Werker (SMW-er) aan. Ook kan de onderbouw-, de bovenbouwcoördinator, of de mentor aansluiten om een leerling te bespreken wanneer er een hulpvraag ligt. Tijdens het ZAT overleg spart het team over de ondersteuningsbehoeften van leerlingen en zetten zij lijnen uit in de zorg die aangeboden kan worden.
Multi Disciplinair Overleg (MDO)
Wanneer de hulpvraag niet met de binnen school aanwezige hulp kan worden beantwoord, wordt er door de ondersteuningscoördinator of de teamleider een multi disciplinair overleg (MDO) georganiseerd. Afhankelijk van de hulpvraag worden naast de ouder(s)/verzorger(s), experts gevraagd om deel te nemen aan dit overleg. Dit kan bijvoorbeeld de jeugdarts GGD zijn, leerplicht, iemand van het samenwerkingsverband (SWVAM) of een gespecialiseerd hulpverlener.
Jeugdarts GGD
De ondersteuningscoördinator heeft waar nodig overleg met de jeugdarts van de GGD. Ouders geven hiervoor toestemming aan de jeugdarts.